خوردن شکلات تلخ در دوران بارداری

شکلات از خوراکی های خوشمزه و محبوب است که تقریبا همه افراد و به خصوص زنان باردار از خوردن آن لذت می برند، این ماده غذایی فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد اما آیا خوردن شکلات در دوران بارداری نیز به همان اندازه مفید و بی خطر است؟ خبر خوب این که خانم های باردار می توانند با خیال راحت در دوره نه ماهه بارداری شکلات تلخ میل کنند و از فواید بی نظیر آن مانند کاهش علائم پره اکلامپسی، کنترل فشار خون، خاصیت آنتی اکسیدانی، پیشگیری از بیماری های قلبی و کاهش استرس بهره مند شوند. برای آشنایی با فواید و مضرات خوردن شکلات تلخ در دوران بارداری با ما همراه باشید.
آیا خوردن شکلات تلخ در دوران بارداری مفید و بی خطر است؟
خوردن شکلات تلخ در دوران بارداری بی خطر است و حتی فوایدی نیز به همراه دارد که از آن جمله می توان به بهبود رشد و نمو جنین به خصوص در سه ماه اول بارداری اشاره کرد.
با این وجود خانم های باردار باید به یک نکته مهم توجه داشته باشند و آن کنترل میزان کافئین مصرفی خود در محدوده کمتر از 200 میلی گرم در روز می باشد.
شکلات حاوی کافئین است که می تواند عملکرد بدن در دوران بارداری را دچار مشکل کند، این ماده روی انتقال دهنده های عصبی اثر گذاشته و خطر ابتلا به دیابت بارداری و اضافه وزن را افزایش می دهد بنابراین لازم است مصرف شکلات را در حد اعتدال نگه دارید.

فواید خوردن شکلات تلخ برای دوران بارداری
یکی از ترکیبات اصلی موجود در شکلات تلخ که بسیاری از خواص این خوراکی از آن نشات گرفته فلاونول های موجود در کاکائو (ماده اصلی شکلات تلخ) می باشد که برای زنان باردار مفید است و هر چه شکلات تلخ تر و تیره تر باشد فلاونول بیشتری در آن وجود دارد.
برخی از مهم ترین فواید شکلات تلخ در دوره بارداری عبارتند از:
1. درمان پره اکلامپسی
پره اکلامپسی از دلایل زایمان زودرس است که با فشار خون بالا و سطح بالای پروتئین در ادرار طی دوران بارداری مشخص می شود. افزایش فشار خون می تواند به تشنج منجر شده و خطر لخته شدن خون و آسیب کبدی را افزایش دهد.
محتوای تئو برومین موجود در کاکائو به کاهش علائم پره اکلامپسی کمک کرده و به نظر می رسد مصرف شکلات خطر ابتلا به این عارضه را تقریبا تا 70 درصد کاهش می دهد.
گفته شده خوردن شکلات تلخ (حدود 5 وعده در هفته) می تواند به جلوگیری از پره اکلامپسی به خصوص در سه ماه سوم بارداری کمک کند.
2. شکلات به تنظیم فشار خون کمک میکند
کاکائو که در ساخت شکلات از آن استفاده میشود، حاوی تئوبرومین است که به تنظیم فشار خون در زنان باردار کمک میکند.
3. آنتی اکسیدان قوی
شکلات سرشار از فلانوئیدها است که به عنوان آنتی اکسیدان قوی شناخته شده اند و مصرف آن ها به تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری کمک کرده و خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش می دهد.
4. شکلات بر شادی کودک موثر است
طبق تحقیقی در فنلاند، شکلات بر رفتار کودک تاثیر میگذارد. مجله «New Scientist» گزارش میکند که احتمال تولد کودکان شاد در زنان بارداری که شکلات مصرف میکنند، بیشتر از دیگران است.
کودکانی که مادرانشان هنگام بارداری شکلات مصرف کردند عکسالعمل بهتری نسبت به شرایط جدید در مقابل آنهایی که مصرف نکردند، نشان دادند و این نتیجه مواد شیمیایی موجود در شکلات، به خصوص فنتیلامین، است که پزشکان معتقدند از بدن مادر به کودک داخل رحم منتقل میشود.

5. پیشگیری از بیماری قلبی
خاصیت آنتی اکسیدانی شکلات تلخ نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی دارد و به سلامت سیستم قلبی عروقی کمک می کند. هر چه شکلات تلخ تر و تیره تر و کیفیت آن بهتر باشد برای سلامت قلب مفیدتر است.
6. شکلات آهن، منیزیم و مواد مغذی دیگر دارد
منیزم به متابولیسم اسیدهای چرب کمک میکند. زنان باردار میتوانند از فواید این ماده استفاده کنند.
7. کاهش استرس
شکلات تلخ با افزایش ترشح اندورفین و سروتونین در مغز باعث بهبود خلق و خو می شود. به نظر می رسد مصرف روزانه 40 گرم شکلات تلخ به مدت دو هفته سطح کورتیزول (هورمون استرس) را کاهش می دهد.
فلاونول های موجود در شکلات نیز به کاهش خستگی و استرس در خانم های باردار کمک می کنند.
8. سطح کلسترول
شکلات تلخ حاوی قند و چربی کمی است، همچنین فلاونوئیدهای موجود در آن سطح کلسترول خوب را افزایش داده، اکسیداسیون کلسترول بد را کاهش می دهند، به تنظیم سطح قند خون کمک می کنند و با افزایش الاستیک عروق باعث بهبود جریان خون می شوند.

در دوران بارداری چه مقدار شکلات بخوریم؟
مقدار مصرف شکلات در افراد مختلف متفاوت است همان طور که نیازهای تغذیه ای آن ها با هم تفاوت هایی دارد.
به طور کلی مقدار شکلاتی که می توانید مصرف کنید به شرایط کلی سلامت شما بستگی دارد و باید به گونه ای باشد که مصرف روزانه کافئین از 200 میلی گرم در روز تجاوز نکند. توصیه می شود در این مورد با پزشک مشورت کنید.
عوارض جانبی شکلات تلخ برای دوران بارداری
مصرف شکلات تلخ در صورتی که در حد متعادل باشد بی خطر است اما زیاده روی در آن ممکن است خطراتی برای زنان باردار به دنبال داشته باشد، از جمله:
- مصرف بیش از 200 میلی گرم کافئین در روز می تواند به سقط جنین منجر شود. شکلات حاوی کافئین است و در صورتی که به همراه آن چای، قهوه یا سایر نوشیدنی ها مصرف شود مقدار مصرف این ماده از محدوده قرمز رد می شود زیرا 42 گرم شکلات تلخ حدود 31 میلی گرم کافئین دارد در حالی که همان مقدار شیر شکلات نیز 10 میلی گرم کافئین در خود گنجانده است.
- کافئین ممکن است سوزش سر دل را تشدید کند و از آن جا که این عارضه در دوران بارداری و به دلیل تغییرات جسمی و هورمونی بیشتر رخ می دهد باید در این مواقع تا حد امکان مصرف شکلات تلخ را کاهش دهید.
- زیاده روی در مصرف شکلات به دلیل افزایش مصرف چربی و کالری ممکن است باعث اضافه وزن شود. اضافه وزن می تواند به رگ های واریس، دیابت بارداری، فشار خون بالا و افزایش احتمال زایمان سزارین منجر شود. گفته شده 28 گرم شکلات تلخ حاوی 150 کالری و 9 گرم چربی می باشد.
- قند موجود در شکلات می تواند خطر اضافه وزن، دیابت بارداری و مشکلات دهان و دندان را افزایش دهد. 42 گرم شکلات تلخ حاوی حدود 18 گرم شکر است و همین مقدار شیر شکلات حاوی 23 گرم شکر می باشد. برای اطلاع از میزان قند مصرفی مناسب توصیه می شود با پزشک مشورت کنید.

نحوه انتخاب شکلات
هنگام خرید شکلات تلخ به موارد زیر توجه داشته باشید:
- شکلات تیره تر و تلخ تر انتخاب کنید، شکلات تلخ حاوی حدود 600 ترکیب اساسی از جمله فلاونوئیدها، منیزیم، تئو برومین و آهن می باشد. فلاونوئیدها ماهیت آنتی اکسیدانی دارند و به افزایش ویتامین C، کاهش فشار خون و تقویت عملکرد عروق کمک می کنند.
- از موس شکلات اجتناب کنید. موس برای زنان باردار توصیه نمی شود زیرا برای سلامتی جنین مفید نیست. این ماده حاوی تخم مرغ های خام است که ممکن است باعث بروز بیماری هایی همچون لیستریوز و توکسوپلاسموز شود. احتمال انتقال باکتری سالمونا به جنین وجود دارد.
- شکلات ارگانیک با حداقل قند خریداری کنید. شکلاتی انتخاب کنید که حداقل مقدار افزودنی های شیرین کننده یا شکر سفید فراوری شده داشته باشد. بهتر است به سراغ شکلات های ارگانیک بروید زیرا حاوی ترکیبات غیر ضروری یا ترکیبات دستکاری شده ژنتیکی کمتری هستند. شکلات هایی انتخاب کنید که حاوی حداقل 65 درصد کاکائو باشند.
دیدگاهتان را بنویسید