راه های رفع سردرد

سردرد عارضه بسیار شایعی است که اکثر ما در طول زندگی بارها آن را تجربه میکنیم. علامت اصلی سردرد، درد در ناحیه سر یا صورت است که ممکن است ضرباندار، مداوم، شدید یا خفیف باشد. بسیاری از سردردها با تغییر و اصلاح سبک زندگی، رفتاردرمانی و استفاده از درمانهای خانگی قابل کنترل هستند. سردرد علل گوناگونی دارد. در بیشتر موارد، سردرد علامت یک مشکل جدی نیست و بهتدریج بهبود مییابد. در این موارد، درمان خانگی سردرد، برای رفع این علامت کافی است. اگر سردرد بیش از حد انتظار تکرار شود یا با علائم دیگری مانند استفراغ یا دوبینی همراه باشد، لازم است به پزشک مراجعه کنیم. پزشک ممکن است برای تشخیص درست، درخواست برخی انواع تصویربرداری پزشکی مانند امآرآی بدهد. در این متن راه های رفع سردرد را باهم مرور می کنیم تا زندگی راحت تری داشته باشیم.
انواع سردرد
سردرد را میتوان بر اساس شاخصهای گوناگونی طبقهبندی کرد، مانند:
- شدت درد
- محل درد
- تناوب درد یا فاصله زمانی تکرار سردرد
- عامل ایجاد درد

سردرد اولیه
وقتی عامل دیگری مانند سینوزیت برای سردرد وجود ندارد و به عبارت دیگر، تنها مشکل موجود سردرد است، به آن سردرد اولیه میگوییم. در این حالت، سردرد علامت یک بیماری زمینهای یا مشکل دیگری نیست. سردرد اولیه ممکن است شدید باشد، اما خطرناک به شمار نمیرود.
مغز توانایی احساس درد ندارد. التهاب در سایر اجزای حساس به درد در سر و گردن باعث سردرد اولیه میشود، مانند:
- عصبها
- رگهای خونی
- عضلات
سردرد اولیه را میتوان به چهار نوع مختلف دستهبندی کرد که در ادامه به شرح مختصری از آنها میپردازیم:
۱. سردرد میگرنی
شاید میگرن یکی از انواع شایع سردرد باشد، اما هر سردردی میگرن نیست. اصطلاح «میگرن» به سردردی اطلاق میشود که در بیشتر مواقع (نه همیشه) یک طرف سر را درگیر میکند.
درد میگرن یک چالش مزمن است، اما اگر استرس یکی از عوامل آغازگر میگرن باشد، این چالش به یکی از دشوارترین مشکلات سلامتی تبدیل میشود. استرس، درد میگرن را آغاز میکند و از سوی دیگر، درد میگرن استرس را شدت میبخشد و این چرخه باید قطع شود. گاهی استرس و درد همزمان نیست و در آخرهفته وقتی میخواهیم استرس کار را فراموش کنیم، قطع استرس کار موجب بروز سردرد میگرنی میشود.
به عبارت دیگر مغز فرد مبتلا به میگرن به یکنواختی عادت کرده مانند خواب بجا و حتی استرس مداوم و با هر تغییری از جمله کاهش استرس ممکن است حساسیت نشان دهد.
سردرد میگرنی ممکن است از دو ساعت تا ۷۲ ساعت ادامه یابد. میگرن در بیشتر اوقات با تهوع، استفراغ، حساسیت به نور یا صدا همراه است.
سردرد میگرنی را به چند نوع میتوان تقسیم کرد. شایعترین نوع میگرن، سردرد میگرنی کلاسیک است.
بدیهی است که پیدا کردن یک پزشک معالج، رسیدن به درمان یا پیشگیری موثر با کمک او و یادداشت کردن زمان آغاز و پایان دردهای میگرن و همزمانی آنها با عواملی که شاید آغازگر میگرن باشند مهمترین راههای خنثیسازی این معضل دردناک است.
انجام برنامه درمانی بالا ساده نیست. در ادامه به چند راهکار اشاره میکنیم برای این که در جهان پرشتاب امروزی بتوانیم استرس و در نتیجه میگرن ناشی از آن را کم کنیم.

۲. سردرد تنشی
میتوان گفت که پس از میگرن، سردرد تنشی شایعترین نوع سردرد است. در سردرد تنشی، مناطقی از سر مانند یک باند که دور سر بسته شده، درد میگیرد؛ به عبارت دیگر درد در پیشانی، گیجگاه هر دو طرف و پسِ سر حس میشود.
در سردرد تنشی، درد به صورت احساس فشار است و شاید بین چند ساعت تا چند روز طول بکشد. گاهی سردرد تنشی و میگرن به طور همزمان وجود دارند و یکی باعث پدید آمدن دیگری میشود.
سردرد تنشی با فیزیوتراپی، تکنیکهای ریلکسیشن و داروهای مسکن، ضدالتهاب یا شلکننده عضلات بهبود مییابد.
در ضمن این که سردرد تنشی نسبت به میگرن شدت کمتری دارد، یک باور غلط است.

۳. سردرد شبانه یا سردرد خواب
برخلاف دو نوع سردرد قبلی، این سردرد شایع نیست و بیشتر افراد بین سنین ۴۰ تا ۸۰ سالگی را گرفتار میکند. نکته متمایزکننده این سردرد، زمان بروز سردرد است: این سردرد فقط شب رخ میدهد و بین ۱۵ دقیقه تا ۶۰ دقیقه طول میکشد.
ساعت بروز سردرد خواب دقیق و بدون تغییر است و درد در هر دو طرف سر احساس میشود. سردرد شبانه با آبریزش بینی یا اشکریزش و سایر علائم سردرد خوشهای (که در ادامه به آن میپردازیم) همراه نیست.
این سردرد به داروهای متداولی که برای سردرد تنشی موثر هستند، پاسخ نمیدهد.

۴. سردرد خوشهای
سردرد خوشهای به سردرد کوتاهمدتی گفته میشود (بین ۲۰ دقیقه تا دو ساعت) که همیشه یک طرف سر را درگیر میکند و با علائمی مانند گرفتگی و آبریزش بینی در همان طرف، اشکریزش، گشادی مردمک و افتادگی پلک همراه است.
سردرد خوشهای ممکن است چندین بار در روز و برای یک دوره چند روزه تا چند هفتهای فرد را گرفتار کند و سپس برای مدتی مثلا چند هفته تا چند ماه به طور کامل ناپدید شود.
درمان سردرد خوشهای با سایر انواع سردرد تفاوت دارد و بسیار مهم است که پیش از آغاز دوره سردرد خوشهای، برنامه مشخصی برای مقابله با آن داشته باشیم.
حال که با انواع سردرد اولیه آشنا شدیم، درباره سردرد ثانویه باهم میخوانیم.
سردرد ثانویه
وقتی یک بیماری مشخص باعث ایجاد درد در نواحی حساس سر و گردن میشود، به آن سردرد ثانویه میگوییم. سردردهای ثانویه نسبت به سردردهای اولیه شیوع کمتری دارند، اما در بیشتر موارد جدیتر و گاهی خطرناک هستند.
در واقع سردرد ثانویه علامتی است که وجود یک بیماری جدی یا خطرناک را هشدار میدهد و به رسیدگی پزشکی تخصصی نیاز دارد. برخی از علل سردرد ثانویه عبارتند از:
- تومور مغزی
- آنوریسم (گشادی غیرطبیعی در برخی از رگها)
- مننژیت یا همان التهاب مغزی به دنبال
- عفونت باکتریایی یا ویروسی
- ضربه مغزی یا ضربه به گردن
راه های رفع سردرد و اصلاح سبک زندگی
چند تغییر ساده در سبک زندگی میتواند به کاهش شدت و دفعات سردرد ما کمک کند. این راهکارها شامل موارد زیر است:
- ترک سیگار
- ترک الکل
- کاهش یا قطع مصرف کافئین
- داشتن برنامه غذایی و خواب منظم
- چند جلسه ورزش طی هفته
بسیاری از متخصصان استفاده از این راه های رفع سردرد را مفید میدانند.

رفتار درمانی جهت رفع سردردهای مکرر یا مزمن
سردرد ممکن است در اثر استرس، اضطراب، افسردگی و سایر عوامل روانی ایجاد یا تشدید شود. علاوه بر این، سردرد میتواند باعث ایجاد مشکل در روابط، کار یا تحصیل و زندگی روزمره شود.
یکی از راه های رفع سردرد مثل رفتاردرمانی به ما کمک میکند تا استرس، عصبانیت یا سرخوردگی ناشی از سردردهای مکرر یا مزمن را برطرف کنیم. انواع مختلف رفتاردرمانی عبارتند از:
- روشهای تمدد اعصاب (Relaxation) که تنش عضلانی را از بین میبرد. این روشها شامل مدیتیشن، رفع تدریجی انقباض عضلات و خودهیپنوتیزمی (به عنوان یکی از تکنیکهای مدیریت ذهن) است.
- تمرینهای مهارتافزایی گروهی که به ما کمک میکند تا با درد مدارا کنیم. این تمرینها شامل روشهای بهبود و تقویت روابط، راههای پرهیز از افکار منفی و مقابله با شعلهور شدن درد است. کتابهای موجود در ارتباط با این موضوعات میتوانند به ما کمک کنند.
درمانهای خانگی برای از بین بردن سردرد
گاهی اوقات برای از بین بردن سردرد، یک درمان خانگی ساده کافی است. در اینجا با چند روش تسکین سردرد بدون نیاز به دارو آشنا میشویم.
کمپرس سرد
قراردادن تکههای یخ پیچیده شده درحوله یا یک کیسه سبزیجات یخ زده بر روی پیشانی یا حتی دوش آب سرد، ممکن است درد ناشی از سردرد میگرنی را کاهش دهد. باید کمپرس را به مدت ۱۵ دقیقه روی سر خود نگه داشته و سپس به مدت ۱۵ دقیقه استراحت کنیم.
کمپرس گرم
قراردادن پارچه یا حوله گرم بر روی گردن یا پشت سر به کاهش درد ناشی از سردرد تنشی کمک میکند. در صورتی که سردرد ما سینوسی باشد، باید پارچه یا حوله گرم را در ناحیهای که درد دارد، قرار دهیم. دوش آب گرم نیز ممکن است در این زمینه کمککننده باشد.
کاهش فشار روی پوست سر یا سر
«سردردهای فشاری خارجی» میتواند ناشی از پوشیدن کلاه، سربند یا حتی عینک شنای بیش از حد تنگ باشد. کشیدن و سفت بستن موها نیز حتی میتواند باعث سردرد شود.
کم کردن نور محیط
نور زیاد یا چشمکزن میتواند باعث بروز سردردهای میگرنی شود. اگر مستعد چنین سردردهایی باشیم، باید پنجرهها را با پردههای تیره و ضخیم در طول روز بپوشانیم و در فضای باز از عینک آفتابی استفاده کنیم. همچنین، استفاده از صفحههای ضد نور بر روی صفحه مانیتور و لامپهای فلورسنت با طیف نور روز در وسایل روشنایی کمککننده خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید